Rense- & plejemidler

Rense og plejemidler til vedligeholdelse af luftgevær og luftpistoler, er en utrolig vigtig del af skydning, fordi luftvåben indeholder mange bevægelig dele, som med jævne mellemrum kræver opmærksomhed. Et luftgevær skal dog ikke oversmøres i olie, men det er vigtigt fra tiden til anden at give små hængsler, bevægelig dele og aftræk en lille dråbe olie. Dertil er det altid en god ide at tørre bruneringer over med en olieklud, hvis de har været udenfor eller på anden måde fået fugt. Dette får bruneringen til at holde den flotte skinnende sorte farve og det undgås at der opstår rustpletter. Et syntetisk skæfte kræver ikke den store vedligeholdelse, mens en træskæfte skal tørres af og gerne have lidt skæfteolie, for at træet ikke tørre ud. Slutligt er det vigtigt at der aldrig hældes olie direkte ned i løbet, men at det blot renses forsigtigt, med et rensesæt eller filthagl, for at fjerne bly- og stålrester fra hagl.  

Hos AIRGUN.dk har vi derfor et bedt udvalg af forskellige rense og plejemidler på lager, så du har mulighed for at vedligeholde dit luftgevær eller luftpistol optimalt. Vores sortiment indeholder både våbenolie, skæfteolie, filthagl og rensesæt fra førende producenter som Best Fittings Brunox, Ballistol, Normark og WildGame. Se vores udvalg af rense- og plejemidler herunder og læs mere om vedligeholdelse under produkterne. 

Læs mere >>
Vis som Gitter Liste

11 varer

Faldende orden
pr. side

Om rense- & plejemidler

Luftgevær og luftpistoler kræver modsat mange andre våben faktisk ikke den store vedligeholdelse, men der er alligevel nogle små ting, som man med fordel kan gøre, for at forlænge levetiden på luftvåbnet betydeligt. Der kan dog være forskel på, hvordan de forskellige modeller skal vedligeholdes, og derfor anbefaler vi altid, at man gennem læser producentens vejledning til vedligeholdelse i den medfølgende brusanvisning. Der er dog en række punkter, som man næsten bør gøre ved alle luftvåben, for at sikre en lang levetiden og at luftvåbenet opretholder et højt sikkerhedsniveau. Dette vil vi her på AIRGUN.dk gerne slå et slag for, og derfor giver vi herunder nogle gode råd til vedligeholdelse af de forskellige dele på et luftgevær og luftpistol.   

Vedligeholdelse af luftgeværet & luftpistolen

Et luftvåben består af mange små dele, som hele tiden bliver sat under tryk, bevæger sig eller på anden måde brugt under skydafgivelse. Derfor er det vigtigt, at man som skytte er opmærksom på, fra tid til anden, at rengøre, smøre og vedligeholde våbnet. Først og fremmest ved at give bevægelige dele en lille dråbe olie, mens også at aftrækket bør tilses med lidt olie engang imellem. Derudover bør man altid sikre sig at luftgeværet et tørt, når det stilles til opbevaring, for at undgå rustskader eller ødelagt brunering. Slutligt skal det understeges, at der aldrig må hældes olie ned i stemplet og kun minimale mængder ved fjederen. 

Rens af løb i luftgevær

Løbet i luftvåben er i sidste ende det, der skal sikre at man opnår 100% præcision og er derfor en utrolig vigtig del. Når man skyder med hagl produceret i eksempelvis bly, stål eller kobber vil der med tiden sætte sig små rester i løbet, som kan påvirke præcisionen en smule. Derfor er det en god ide at rense løbet efter ca. 2500 skud ved at skyde nogle filthagl igennem. Derudover kan man også anvende et rensesæt, når løbet skal gøre ekstra grundigt rent. Pas dog på med at være for grundig omkring løbets krone, da det kan gøre løbet upræcist og kom aldrig olie direkte ned i løbet.   

Vedligeholdelse af træskæfte på luftgevær

Et syntetisk skæfte kræver ikke den store vedligeholdelse, mens et skæfte produceret i træ kræver en smule opmærksomhed, for at det holder sig pænt. Den bedste må at vedligeholde et træskæfte på, er ved at tørre det grundig af med en ren klud, hvorefter det gives et tyndt langt skæfteolie og tørres af med en ren klud igen. Dette bør gøres med jævne mellemrum, men er særlig vigtigt, hvis skæftet fået fugt. Skæfteolien får både den naturlige farve frem i træet og giver tilmed en beskyttende hinde, som gør træet mere modstandsdygtig overfor fugt og er vandafvisende.  

Vedligeholdelse af brunering

En brunering er alt det blanke sorte, som både ses på oversiden af luftgeværet og selve løbet. Denne flotte overflade tjener dog mere end blot at være skinnede, men er en overfladebehandlinger, som skal beskytte stået mod at rust og fugt. For at bruneringen skal opretholde sin styrke, er det vigtigt at tørre den af med en oliekuld inden våbnet sættes til opbevaring. Opstår der alligevel små skader i bruneringen, så kan man anvende bruneringsmiddel, som f.eks. Ballistol Quick bruneringsmiddel til små reparation. 

Opbevaring af luftgevær og luftpistoler

Luftgevær og luftpistoler bør altid opbevares et tørt og fugtfrit sted, så luftvåbnet ikke ruster under opbevaringen. Dertil er det vigtigt at man sikre at luftvåbnet er 100% tørst inden det stilles til opbevaringen og særligt hvis det har været udenfor i fugtigt vejr. Det er ikke et lovpligtigt at et luftvåben med en kaliber på 4,5 mm. skal opbevares i godkendt våbenskab, men at det skal opbevares forsvarligt for uvedkommende. Derfor anbefaler vi altid at det opbevares i et aflåst rum, skab med lås eller som det allerbedste i et våbenskab. 

Hvor ofte skal et luftvåben smøres og renses? 

Som beskrevet ovenfor, så skal et luftvåben med tiden vedligeholdelse, for at sikre at den fungerer optimalt i mange år. Det er dog vigtigt ikke at oversmøre sit luftgevær i olie og fedt, fordi det i sidste ende kan skade mere end det gavner. Derfor kan man som tommelfingerregel sige, at et luftvåben bør efterses for hvert 2000 – 2500 skud og at man i perioder, hvor det anvendes meget, bør være opmærksom på at alt er funktionsdygtigt.

Flere spørgsmål om vedligeholdelse af våben?

Hvis der er noget, vi ikke har fået beskrevet ovenfor, eller du har yderlige spørgsmål til vedligeholdelse af luftvåben, så er du meget velkommen til at kontakte vores kundeservice. Flere af vores medarbejdere skyder selvfølgelig selv med luftvåben, men mange af dem, er også aktive jægere og har derfor stor viden om våben. Du finder kontakteoplysninger og åbningstider for vores kundeservice i fanen ”Kundeservice”.

© 2015 Airgun. All Rights Reserved